Alertă. Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge în România. Ce se va întâmpla cu vremea

vremea

Ciclonul care a făcut ravagii în ultimele zile în partea de nord a Europei, în special în Marea Britanie şi Germania de nord, ajunge zilele următoare în România, conform meteorologilor.

Meteorologii anunţă schimbări de temperaturi în zilele următoare. După zăpadă şi ger, urmează ploi puternice, însă nu pe tot teritoriul ţării. Meteorologii anunţă temperaturi ridicate care vor ajunge până la 12 grade Celsius în sud-estul ţării. Ploile vor fi mai extinse în vestul, centrul şi nord-vestul ţării, iar ulterior ajung și în restul teritoriului.

Începând cu ziua de marţi, aria precipitaţillor va cuprinde treptat majoritatea regiuniulor. Încălzireea se datorează unui val de aer cald mediteranean, însă România este lovită în acelaşi timp şi de sisteme frontale care vin dinspre Europa Centrală şi aduc precipitaţii.

„Ceea ce este mai ieşit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influenţe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puţin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aş spune că mai degrabă acest lucru este mai ieşit din comun”, a explicat meteorologul Florinela Georgescu la Digi24.
Furtunile puternice din partea de nord a Europei au primit numele Sabine în Germania, Ciara în Marea Britanie și țările din Benelux. Acestea sunt generate de cicloane care se formează în Oceanul Atlantic sau în zona Islandei şi vin către Europa.

Cod PORTOCALIU de viscol în România
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteo COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de viscol şi ninsori în mai multe judeţe din Moldova, Transilvania, Maramureş, Banat şi Crişana, dar şi din nordul Olteniei şi Munteniei.

Interval de valabilitate: 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 20:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului la munte, în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș; ninsori viscolite în zona montană înaltă

Interval de valabilitate: 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă
Zone vizate: zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor.