Anunț de la medici: cate oua este sanatos sa consumi zilnic?

Exista o foarte mare teama, neintemeiata in ceea ce priveste consumul de oua. Batranii ne spuneau ca nu este sanatos sa consumi foarte multe oua, nu este in regula sa consumi oua zilnic si multe alte mituri.

Ouale sunt extrem de controversate. Multe persoane sustin ca sunt periculoase pentru organism atunci cand sunt consumate des, in timp ce altii spun ca ele pot fi consumate fara nicio problema ori de cate ori dorim. Adevarul este ca ouale au o compozitie unica, extrem de benefica pentru corpul uman. Ele ne ofera un pachet de nutrienti foarte importanti pentru starea de bine a organismului.

S-au facut multe studii in ultima perioada care sa demonstreze efectul benefic al consumului de oua.

Cercetatorii de la Population Health Research Institute de la McMaster University si Hamilton Health Sciences au analizat informatiile obtinute in urma a trei studii pe termen lung pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra impactului consumului de oua asupra sanatatii.

Potrivit rezultatelor cercetarii publicate in American Journal of Clinical Nutrition, nu a existat o sporire a cazurilor fatale de boli cardiovasculare ca urmare a consumului moderat de oua.

„Un consum moderat de oua, ceea ce inseamna cam un ou pe zi la majoritatea oamenilor, nu sporeste riscul de boli cardiovasculare sau deces.”, a explicat Mahshid Dehgha, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au descoperit ca nu a existat o modificare a riscurilor nici pentru indivizii care aveau deja un istoric de boli cardiovasculare sau diabet.

Iata ce se intampla daca mananci cate 2 oua in fiecare zi:

1. Vederea este pastrata mult mai bine. Asta se intampla datorita continutului ridicat de luteina, substanta cu rol foarte important pentru buna functionare a ochilor. Atunci cand cantitatea de luteina din organism este diminuata, tesuturile oculare se deterioreaza ireversibil.

2. Calciul se absoarbe mai bine in organism. Continutul ridicat de vitamina D din oua ajuta la fixrea calciului in oase. Oamenii de stinta au descoperit ca aceasta vitamina joaca un rol esential in recuperarea pacientilor care sufera de depresie, scleroza multipla sau obezitate.

3. Se reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Ultimele cercetatori din domeniu au aratat ca nivelul de clesterol din oua este echilibrat cu fosfatide, ceea ce inseamna ca nu este daunator pentru organism. Totdata, ouale contin acizi omega-3 care reduc nivelurile de trigliceride, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.