CCR, a decis: Carantina instituita in cazul persoanelor care vin din zone de risc, neconstitutionala

CCR a decis ca este neconstitutionala prevederea prin care carantina pentru persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din zonele afectate este instituita prin ordin al ministrului Sanatatii.

CCR a luat aceasta decizie in urma sesizarii Avocatului Poporului.

In 3 iunie, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la art. 4 alin.

(3) si (4), art. 65 lit.s), s), art. 66 lit.a), b) si c) si art. 67 alin. (2) lit.b) din Legea 55/2020 privind starea de alerta in Romania.

Conform Avocatului Poporului, prin aprobarea de catre Parlament a unei hotarari a Guvernului de instituire a starii de alerta se aduce atingere principiului separatiei puterilor in stat.

Avocatul Poporului spune ca prin introducerea unei „noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”,

Parlamentul „a convertit natura juridica traditionala de act administrativ normativ a hotararii de Guvern intr-un document politic” care vizeaza exclusiv raportul constitutional dintre Parlament si Guvern.

Surse din CCR au declarat pentru HotNews.ro ca institutia a admis sesizarea Avocatului Poporului.

Cea de a doua sesizare a Avocatului Poporului dezbatuta joi de Curtea Constitutionala a vizat art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art.8 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Avocatul Poporului declara ca „dispozitiile mentionate sunt neconstitutionale, in masura in care permit dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sanatatii)”.

„Restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor de catre un membru al puterii executive contravine atat principiului securitatii juridice, cat si principiului legalitatii restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati. Avocatul Poporului a sesizat

Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

si cele ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa. scrie fabricatinromania