Adrian Marinescu, despre numărul mare al cazurilor de infecţie cu COVID-19: „Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze”

Adrian Marinescu, medic la Institutul „Matei Balş”, a declarat că numărul mai mare de cazuri de infecţie cu noul coronavirus anunţat de Grupul de Comunicare Strategică joi vine în contextul creşterii susţinute a testării, dar şi în urma măsurilor de relaxare.

„Cu siguranţă că este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze, dar nu intrăm în panică şi nu este ceva ce nu se poate rezolva. În primul rând, acest număr mare vine în contextul unei testări care este în mod susţinut mai crescută. De fapt, ne interesează indicele de pozitivitate, câte din acele teste se pozitivează. Avem într-adevăr un procent care este peste 3%. Este un procent mai mare, mai exact 3,68, dacă facem un calcul, dar, prin comparaţie cu ceea ce s-a spus, că astfel de creşteri mari au fost de puţine ori în timpul pandemiei, astăzi este explicat plecând de la numărul de testări. (…) În plus, trebuie să ne gândim că este vorba despre efectele maxime ale relaxării. Practic, vorbim de a treia etapă de relaxare din 15 iunie care începe să se vadă acum. Deci, cumva suntem într-un vârf al îmbolnăvirilor legat de relaxare. Nu are legătură cu vârful îmbolnăvirilor din pandemie. Vorbim de un vârf care este legat strict de măsurile de relaxare”, a explicat Adrian Marinescu, porivit Agerpres.

Eu cred că îngrijorarea se referă la faptul că este clar că se respectă într-o măsură mai mică decât ar trebui măsurile de prevenţie. Asta nu se vede de astăzi, se vede în ultimele săptămâni. Practic, lumea a înţeles şi aici trebuie să găsim un echilibru, că relaxarea vine şi cu o posibilitate de a nu respecta măsurile de prevenţie, lucru care nu este corect”, a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, în săptămânile care urmează trebuie schimbat modul de abordare, iar relaxarea să se facă cu prudenţă, în caz contrar vor exista mai multe îmbolnăviri, internări şi mai multe cazuri severe.

„Ne relaxăm, facem ceea ce avem de făcut – concedii, etc, dar le facem cu prudenţă. Dacă nu vom face asta, nu este vorba doar despre creşterea numărului de îmbolnăviri şi că asta ar însemna mai multe persoane care se internează, mai multe cazuri severe. Dar luaţi în calcul şi contextul european. În contextul european, la noi situaţia a ajuns să fie mai proastă decât în cazul multor ţări din Europa. Asta înseamnă că s-ar putea să avem restricţii la un moment dat de a circula în Europa, asta înseamnă că s-ar putea să ne încurce concediile când vrem noi să le facem. (…) Şi bineînţeles că numărul de îmbolnăviri mai mare, care se vede totuşi la nivelul spitalelor de boli infecţioase, nu înseamnă că este depăşită capacitatea de internare din România. Vorbim strict despre spitalele care se ocupă de COVID 19, dar asta o să însemne, din păcate, o presiune mai mare inclusiv la nivelul serviciilor de terapie intensivă şi implicit va duce şi la un prognostic prost. Eu cred că avem de gândit acum într-un mod constructiv, nu trebuie să percepem lucrurile că intrăm în panică, nu trebuie să ne gândim că vor veni alte restricţii, trebuie realmente să găsim acel echilibru şi să fim mult mai atenţi decât am făcut-o în zilele care au trecut”, a precizat Marinescu.