Inca 12 noi tipuri de masti de protectie neconforme apar in sistemul de alerta, totalul urca la 53

Inca 12 noi tipuri de masti de protectie neconforme, care se adauga la cele cinci alerte transmise anterior, au aparut in Sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare si periculoase, totalul mastilor neconforrme care au aparut in spatiul european urcand la 53, anunta organizatia InfoCons.

Prima alerta a fost transmisa in data de 28 aprilie 2020 pentru 4 tipuri de masti, cea de-a doua alerta a fost transmisa in data de 9 mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de masti.,cea de-a treia alerta in data de 22 mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti, cea de-a patra alerta in data de 29 mai 2020 pentru alte 15 tipuri de masti, cea de-a cincea alerta in data de 05 iunie 2020 pentru alte 7 tipuri de masti, cea de-a sasea alerta transmisa in data de 19 iunie 2020 pentru alte 2 tipuri de masti. Astfel numericul mastilor de protectie neconforme ajunge la 53.

Purtarea mastii care acopera nasul si gura este obligatorie incepand cu 15 mai 2020 in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise. Persoanele care nu respecta obligatia de a purta masca in spatiile mentionate pot fi sanctionate in baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de catre persoane fizice a masurilor individuale de protectie a vietii“ se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 2500 de lei.

Cele mai recente 12 alerte sunt urmatoarele:

  1. Numarul alertei: A12/00899/20

Categorie: Echipamente de protectie

Produs: Masca de filtre de particule

Marca: HANVICO

Denumire: Antimikrobielle Mund-Nasenschutz

Tipul/numarul modelului: FPF2 NANOSIILBER

cod de bare: 4 260614 260160

Numarul lotului: Necunoscut

Contrafacut: NU

Tip de risc: Risc chimic, Riscuri pentru sanatate/altele

Produsul promoveaza un potential biocid si un potential de protectie impotriva particulelor virale si a altor microorganisme, dar nici capacitatea sa de filtrare nu a fost certificata si nici utilizarea sa ca produs biocid nu a fost autorizata de organismele si actele legislative europene relevante.In consecinta, produsul nu se dovedeste a fi sigur pentru uzul uman, nu indeplineste cerintele de sanatate si siguranta si, prin urmare, nu protejeaza in mod corespunzator atunci cand este combinat cu masuri suplimentare./produsul/produsul nu respecta regulamentele privind produsele biocide si echipamentele individuale de protectie.

Masuri luate de operatorii economici: Interzicerea comercializarii produsului si masuri insotitoare, Retragerea produsului de pe piata (De catre: Distribuitor)

Masuri dispuse de autoritatile publice (catre: Distribuitor): Interzicerea temporara a ofertei, a ofertei de a livra si a afisa produsul, Retragerea produsului de la utilizatorii finali

Descriere: Suprafata comunitara care cuprinde 3 straturi din tesatura, dintre care unul contine microfibre tratate cu argint, cu proprietati antibacteriene/virale.Produsul sustine ca este o masca FFP2 in conformitate cu EN 149.

Descrierea ambalajului: Produsul este infasurat individual intr-o punga de plastic, ambalat in seturi de doua unitati intr-o punga transparenta din plastic, cu o eticheta din carton albastru si a fost vandut online (printre altele, prin eBay si Raklunten).

Tara de origine: Vietnam

Alerta transmisa de: Luxemburg

Tip de alerta: Grav

2.Numarul alertei: A12/00903/20

Categorie: Echipamente de protectie

Produs: Masca de filtru de particule

Marca: INUAN

Denumire: Protective Face Mask

Tipul/numarul modelului: KN95

cod de bare: 6 921970 702357

Numarul lotului: Data productiei:2020/03/02, „Linia de productie”:200301

Contrafacut: NECUNOSCUT

Tip de risc: Riscuri pentru sanatate/altele

Retentia de particule/filtrul materialului este insuficienta (valoarea masurata este ≤ 82 %).In consecinta, o cantitate excesiva de particule sau de microorganisme poate trece prin masca, sporind riscul de infectie in cazul in care nu este combinata cu masuri de protectie suplimentare./produsul/produsul nu respecta Regulamentul privind echipamentele individuale de protectie si standardul european relevant EN 149.

Masuri dispuse de autoritatile publice (catre: Altele): Retragerea produsului de la utilizatorii finali