OMS, anunțul care schimbă tot:

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut ieri că există dovezi potrivit cărora coronavirusul se răspândește și în alt mod.

După ce oamenii de știință au cerut celor de la OMS să își actualizeze recomandările și comunicările oficiale despre modul de transmitere a Covid-19, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Acum două luni, OMS anunțase public că virusul se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate şi care ajung apoi foarte repede pe sol.

„Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a dezvăluit ieri Maria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de COVID-19.

Există dovezi despre transmiterea pe calea aerului
Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul infecţiilor, a spus că există dovezi emergente despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, dar că această concluzie nu este una definitivă.

„Posibilitatea transmiterii prin aer în spaţiile publice – în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise – nu poate fi exclusă. Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a spus specialista.

De asemenea, Maria Kerkhove a anunţat că OMS va publica, zilele viitoare, un comunicat ştiinţific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a coronavirusului în zilele următoare.

„Este nevoie de un pachet complet de intervenţii pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanţarea fizică, ci şi folosirea măştii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spaţii, în special acolo unde distanţarea fizică nu poate fi respectată şi în special pentru angajaţii din domeniul medical”, a adăugat Kerkhove.