E unica solutie

Raed Arafat a vorbit despre situatia critica din Romania. Ce se va intampla pe durata iernii in actualul context pandemic. Secretaru de Stat a anuntat si cand s-ar putea termina valul, dar si care sunt masurile necesare.

„Deci, calculele s-au facut pe diferite baze. S-au luat cifre… deci exista mai multe cifre, asta este, nu avem o cifra unica, sunt mai multe cifre. Initial, se faceau calculele la cifra mai mica, de 1.800.000. Acum oricine vorbim cu el stie ca Bucurestiul nu are 1.800.000, adica cifra din Bucuresti este mai mare, daca ii luam pe toti care stau aici, cu buletinul, adresa lor fiind in alt judet,

dar stau aici. Si, atunci, s-a decis la ultima hotarare de guvern si la ultima decizie a CNSU sa mergem pe cifra de la Evidenta Populatiei, care este eactualizata saptamanal si care permite sa avem un raport corect.

Totusi, cu toate acestea, cand am facut comparatii intre incidenta calculata pe baza datelor de la INS si pe baza datelor de la Evidenta Populatiei, diferenta este una… a fost cel putin una foarte mica la nivelul Bucurestiului. Daca nu gresesc, si nu vreau sa dau o cifra gresita, dar din ce imi aduc aminte a fost diferenta de 0,05. Adica era chiar nesemnificativa. Acum, daca vom merge pe o singura cifra, vom folosi acest lucru clar ca un prag pentru masurile celelalte. Va rog”, a mentionat Arafat.

Teste pe baza de antigen

Seful DSU a spus ca exista o sansa sa fie aduse teste pe baza de antigen, pentru a fi folosite in prima linie pentru cazurile asimptomatice.

„Exista sansa sa aducem teste pe antigen, pe baza de antigen, rapide, pe care sa le folosim in linie de front pentru cazurile simptomatice; pentru cazurile asimptomatice ramane totusi evaluarea generala care se face, testarile care sunt in masa, rolul lor mai mult este de a gasi seroprevalenta, cum a facut si s-a gasit ca 5% au fost infectati, dar testari in masa ca sa le faci la acest moment exista foarte multe opinii, ca daca faci test la orice asimptomatic

sau testele le faci numai pentru definitie de caz, mai ales daca ai o limita asupra testelor pe care poti sa le faci, limita care e impusa de resursa umana, de capacitatea echipamentelor pe care le avem si tot. Oricum s-a crescu, de la 3.000 am ajuns la aproape 25, 26, 27 de mii care se fac teste zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentara este foarte bine-venita”, a mai spus Raed Arafat.

Cand va fi valul doi al pandemiei

Seful DSU a avertizat ca valul doi va fi pe durata iernii.

„Valul doi nu numai noi, pe plan european acum, pe emisfera nordica, zicem, ca ne gandim ca va fi pe durata iernii, acum cat de greu va fi valul doi depinde de noi. Daca reusim sa stopam cresterea sa pastram un platou, sa incepem o descrestere care dureaza, nu se obtine imediat, clar ca putem tine situatia sb control, cum am tinut-o prima data, in primul val.

Mgid