Restricţii ca în starea de urgenţă. Pentru ce mai poţi ieşi din casă după ora 20. Ce trebuie bifat în DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE

Restricţii ca în starea de urgenţă de duminică, în București. Mai multe măsuri suplimentare vor fi valabile în Capitală, timp de 14 zile, în contextul în care, cel puţin până luni, rata de incidență calculată la 14 zile este mai mare de 7 la mia de locuitori. În cazul în care se va atinge pragul de 7,5 la mia de locuitori, aceste reguli vor fi reevaluate, iar măsurile din weekend, mult mai restrictive, vor fi aplicate pe parcursul întregii săptămâni.

S-a schimbat DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE. Descarcă de AICI documentul care te scapă de amenzi dacă ieşi din casă
În primul rând, începând de duminică seară, în București va fi valabilă o schimbare referitoare la restricțiile de circulație. În timpul weekendului – vineri, sâmbătă și duminică, va fi interzisă părăsirea locuinței între orele 20:00 și 05:00, iar de luni până joi, în intervalul orar 22:00 – 05:00. Aceste reguli vor fi valabile cu condiția de a se menține incidența la cel mult 7,5 la mia de locuitori.

  1. Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.

  2. Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află.

  3. Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.

  4. Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.

Restricţii ca în starea de urgenţă. Deplasarea în intervalul orar interzis se va putea face, în unele situații, cu declarație pe proprie răspundere, adeverință de la angajator, precum și dovada programării la vaccinarea anti-COVID-19, în funcție de caz. Astfel, se va putea circula în interes profesional, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru administrarea vaccinului.

Alte excepții referitoare la circulație în Capitală
De asemenea, se permit deplasările persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane. Totuși, în aceste cazuri trebuie să fie făcută o dovadă prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Aplicabilitatea acestor noi măsuri încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.